Archive for the ‘«Vintage Speed»’ Category

Abarth fra Vintage Speed

torsdag, april 11th, 2013

Da ser det endelig ut som «Vintage Speed» skal i gang med å produsere Abarth eksosanlegg! Dette blir garantert bra!

«Okrasa» 36hp Engine / Carb Kit

søndag, januar 6th, 2013

«Im offering rebuilt/restored 1300cc stroker Okrasa style long blocks using the popular WW 36hp dual port engine kits. No core is necessary! You get the everything you see here: rebuilt/restored 1300cc 36hp long block  w 69.5mm stroker crankshaft, 36hp performance camshaft, pair of new 32mm “Solex” carbs, properly jetted per Okrasa specs with my 24mm “speed venturi’s”, New wire mesh air cleaners, pair of cadmium plated “Okrasa” intake manifolds, complete linkage kit, fuel line. Right now, build lead time for your longblock is approx. 3-4 weeks. I also build you an online photo album that you can privately view your engine build as it comes together. Shipping Worldwide is not a problem! Have your engine ready for this coming summer! Price: $6495. Mr Okrasa«
Ja takk, send gjerne en hitover!

Vintage Speed #10

lørdag, oktober 13th, 2012

Nyoverhalt 019 fordeler fra Glenn Ring!
I følge flere skal denne gi en effektøkning alene; verdt å sjekke ut!

Good stuff

lørdag, april 7th, 2012

Vet ikke om «B-52’s» fikk ideen til låten «Good Stuff» da de fikk tilsendt sin lenge etterlengtede Judson Magneto Coil men de brukte i hvertfall den samme tekstlinjen «here it is…..»

Judson er mest kjent for sine kompressorer og da spesielt de som er beregnet for VW (selv om de også produserte til diverse andre bilmodeller). De fulgte også opp med en elektronisk coil som lovet lavere drivstoff-forbruk og vedlikeholdsutgifter. Hvor effektiv denne er strides det om men det påstås at inni befinner det seg en helt ordinær coil og transistoren på utsiden kun brukes som en «på-knapp».

Denne NOS-utgaven fikk en av Vestlandets trimmere for et par dager siden. Ny i eske med brakett, bruksanvisning, brosjyrer og merker.

Spennende nytt fra «Vintage Speed»

fredag, mars 9th, 2012

«Save My Bug»

mandag, januar 30th, 2012

Antall instrumenter og varsellys på eldre VW er som kjent ikke det beste. Det som ofte savnes mest er overvåking av oljetemperatur.
«Save My Bug» har løst problemet på en enkel og billig måte:

Vintage speed #10

fredag, april 8th, 2011

Det er fortsatt mye som mangler men delesamlingen til prosjektet fortsetter!

Alle deksler etc er tilbake fra «Mags» og har blitt pulverlakkert! Jeg rengjorte delene selv mens lakkstripping og rustfjerning ble gjort av han før de fikk pulver. Resultatet er meget bra og prismessig er det absolutt konkurransedyktig mot lakk.

En av de største fordelene med pulver er at overflaten blir hard og det skal mer til før det kommer riper og hakk. På en motor som skal garantert monteres og demonteres vil dette absolutt være en fordel. Det finnes også et stort utvalg i farger og finish så en trenger ikke ta samme valg som mitt «kjedelige» sorte silkematte resultat.  Takk for hjelpen, Mags!

Vintage Speed #9

søndag, februar 27th, 2011

Delesankingen fortsetter og denne gang er det Mr Okrasa som gjør at 2 ting til kan krysses av på listen.

En litt kvassere kam gjør at en kan hente ut flere hestekrefter. Utvalget er ikke stort til en 30 hk men denne har fått et godt rykte på seg blant de som presser litt ekstra ut av de eldste motorene.

Skal en bruke eksternt oljefilter (Fram el) monteres dette vanligvis på viftehuset. Siden en Karmann Ghia har et lavere motorrom må andre alternativer vurderes og da kan disse beslagene på bildet brukes. De skrus fast på venstre side ved motoren og filteret skrus fast på disse igjen. Flere deler kommer!

Vintage Speed eller Vintage Brakes?

tirsdag, januar 18th, 2011

Ringene som ble vist lenger nede i bloggen var, som noen av dere visste, kjøleringer til bremsetromlene. Blant de nostalgiske trimmerne er dette et kjent alternativ til dyrere løsninger som 356 bremser eller mer moderne bremsesystemer. De tidligste modellene av 356 ble visstnok kjørt med folkevognbremser og slike ringer montert.

Mine kjøleringer kommer fra Stefi G i Tsjekkia og vår lokale tusenkunstner «Sveins Autohaus» har gjort en utmerket jobb med å dreie og montere de.  Takk for hjelpen og meget bra utført jobb!

Nesten synd å kjøre med tette felger?

Vintage Speed #8

mandag, januar 10th, 2011

Ringene til Audi eller det første utkastet OL laget til sin logo?

Beklager men ingen av delene. Dette er en viktig del av det å putte større motor i bilen og selv om min kommer til å bli av de mindre så er det greit å ha når du trenger de. De er for øyeblikket til montering og hva det gjør vil bli avslørt når de er tilbake på bilen!

Noen lærer aldri av sine egne feil og jeg er absolutt en av de! Nytt reimhjul er kjøpt inn på tross av det forrige tok knekken på min originalmaskin. Denne gangen er jeg mer sikker på at det skal gå bra da jeg kjenner til produsenten fra før og har sett mye av det han produserer. Reimhjulet er en eksakt kopi av et tidlig 356 og dermed må en bruke en bredere viftereim samt dynamohjulet til en 25 hk. Alt verdt innsatsen!

Vintage Speed #7

tirsdag, desember 14th, 2010

Skal en kjøre med doble forgassere (Okrasa el.) i en Karmann Ghia oppdager en kjapt at denne modellen har et lavere motorrom enn sine VW søsken. Luftfilterne kommer så høyt at de vil treffe bakluke, hengsler eller fester for disse. På eldre folkevogn cabriolet kan man også få problemer men her er det «rennesystemet» bak lufterillene som kommer i veien.

Okrasa løste dette på en elegant metode og lagde albuer som flyttet filterne bakover. Flere har startet reproduksjon av disse og de kan bla kjøpes hos Wolfsburg West og Splitparts Unlimited

Mannen på bildet er Martin Herzog. I 1956 startet han import av Okrasa til USA som ble solgt gjennom EMPI. De reklamerte med at motoren din ville få 12 hk mer og klare 0-100kmt 12 sekund kjappere! En forbedring på ca 10 sekund. En ser også tydelig albuene montert på lowlighten på bildet.

Vintage Speed #6

mandag, oktober 11th, 2010

Anskaffelsen av deler til mitt «Vintage Speed» prosjekt går sakte fremover. Litt småting slik som ventildeksler og oljepumpelokk er funnet, kjøpt og ankommet i posten. Selgers påstand at kjøleribbene skal få ned temperaturen på oljen skal jeg ikke gå god for men utseendemessig er dette absolutt en innertier.

Håpet er å få 50-60hk ut av motoren når den er ferdig og da er det viktig å vite når det er på tide å gire… Turteller ble kjøpt inn for lenge siden men da den endelig ble montert virket den ikke. Dermed måtte den sendes tilbake til produsenten for reparasjon og skal nå være bedre enn ny.

Den store nyheten er at jeg endelig har kjøpt en motor til å bygge dette prosjektet på. En brannpumpemotor fra 1958 vil bli hentet i nær fremtid. Gangtid på denne skal være ca 40 timer og det bør tilsvare ca 2000km om en regner 50km/t ved normalt bruk? Stemmer dette så lover det bra for prosjektet.

Da gjenstår det stort sett å kjøpe inn topper, forgassere og eksos. Dette er også det dyreste så det ankommer neppe før vinteren 2011-2012. I mellomtiden er det nok av andre prosjekter som skal ordnes denne vinteren.

Vintage Speed #5

fredag, april 2nd, 2010

vintagespeed2Dette er kanskje ikke en «ekte» trimming fra eldre tider men gearspaken er nå produsert av firmaet «Vintage Speed». VW deler produsert i Taiwan har vel ikke hatt det beste ryktet på seg men dette firmaet er beviset for at de kan produsere kvalitetsdeler også! Ved tidligere kjøp av takgrind++ til splitten har jeg blitt imponert over kvalitet og jobben som ligger bak for at dette skal bli bra.

Da de kom med sin nye klassiske gearspak var valget enkelt, hva passer bedre til et vintage speed prosjekt? Spaken er allerede prøvd på Ghiaen og gearvekslingen ble utrolig presis. 35% kortere utveksing gjør også vinspeed4sitt til at alle av de gjenværende tredve hestekreftene kan utnyttes maksimalt….. Det beste er allikevel at den fortsatt ser riktig ut og noe Wilhelm Karmann kunne levert med bilene sine originalt og Ghia hadde forlangt de måtte.

På sikt kommer det nok en takgrind til Ghiaen også!

Vintage Speed #4

søndag, mars 21st, 2010

Kjøling av oljen er viktig i et Vintage Speed prosjekt da vi snakker om å ta ut MANGE(!) hester ekstra av en liten 30 hk motor… Jeg kommer til å kjøre Okrasa sin løsning der oljen blir tatt ut ved oljetrykksbryteren og blir kjørt gjennom et Fram oljefilter. Fra dette går det videre til en «spiral» som ligger i luftinntaket på motoren før den ender tilbake i motoren gjennom bolten som holder fordeleren vintagespeeed1(denne er hul). Dette betyr at ingen modifikasjoner må gjøres på motoren.

Framfilteret blir vanligvis plassert øverst på viftehuset på en folkevogn men siden Ghiaen er mye lavere i motorrommet må det lages en brakett på venstre side der det monteres. Dette betyr at en ikke kan bruke folkevognens slanger/rør da lengden blir litt forskjellig. Jeg har en tid vært på jakt etter riktig sett og fant tilslutt en annonse fra Stepan på thesamba. Han produserer sett til folkevogn og tok seg bryet med å finne ut de nødvendige mål etc for at det skal passe Ghia. Jeg så noen av hans produkter i Hessisch og disse holdt høy kvalitet. Det er heller ikke noe å si på kvaliteten på jobben som er gjort på kjøleren. Følg med for mer Vintage Speed deler!

Vintage Speed #3

søndag, mars 7th, 2010

reim1Har så smått begynt å samle deler til mitt Vintage Speed prosjekt igjen. Planen er at når motoren er bygget og testet skal den monteres i Ghiaen. Når dette skjer er usikkert men vi snakker om et 3-5 års tidsperspektiv før alle deler er kjøpt inn og den er klar for montering.

reim2I mellomtiden samles det deler og prosjektets reimhjul kom i posten for et par dager siden. Dette er en kopi av det en finner montert på Porsche 356 og her snakker vi kun utseende og ingen som helst innvirkning på effektøkningen….  Det kommer mer!

KG turteller

fredag, februar 12th, 2010

ghiaporr1Dette må være et av de absolutt råeste ekstrautstyret som en kunne få til Karmann Ghia. VDO har produsert en mengde forskjellige instrumenter til VW og blandt dette fantes en 6 volt turteller til KG som var både mekanisk og elektrisk.

En liten mekanisk giver blir montert i motorromet og fra denne går en wghiaporr2ire bort til mutteren på reimskiven. Med i settet følger en spesialmutter som er beregnet for formålet. Giveren omformet rundene den teller på wiren til elektroniske signaler som den sender til instrumentet foran. Dette er montert i hullet der klokken vanligvis sitter. Størrelsen på instrumentet er dermed ca 110mm og meget lett å lese.ghiaporr3

I en tid har det ligget et komplett sett til salgs på thesamba. Prisen er utrolige $2650(!) og dette gjør vel at de fleste av oss må velge mellom en Ghia eller dette instrumentet….

Senere utgaver ble mer enklere med kun en ledning til coilen. Ikke like kul men vanskelig nok å få fatt i.

Dick Beith 1961 36hp Record

fredag, januar 29th, 2010

Dick Beiths 1961 36hp land speed record run at Bonneville Utah, including interview. Taken from the documentary `Men, Salt and Speed`.

Vintage Speed – Störk

søndag, juni 14th, 2009

stork1Dette oljetemperatur-instrumentet fra «Störk» kjøpte jeg før noen Vintage Speed prosjekt var påtenkt og hvor og når har jeg glemt for lenge siden.  Det hele er mekanisk med en wire som en trekker fra instrument og bak til motorrom. Peilepinnen til oljen byttes ut med en ny som har føler i enden og kobles til wiren. Resultatet er overraskende bra og responstiden for temperaturmålingene er meget kjapp. Legg merke til at på tross av at dette ikke er VDO, som var leverandør av instrumenter til VW, er instrumentskiven prikk lik speedometeret. På bildet er den montert i en MotoMeter holder for rattstamme men når den en gang blir montert i en bil tror jeg at holderen for montering under dashbord vil bli brukt, evt i platen til høyre for speedometeret. Motometeren vil få en 52mm turteller når og om jeg kommer over en.

Mer Vintage Speed

tirsdag, mai 12th, 2009

Det har lenge gått rykter om at Wolfsburg West jobber med et dobbelforgassersett og i et nummer av Hot VW’s i fjor kunne et bilde av herlighetene vise at det var en kopi av Okrasa TS 1200 det var snakk om.  Det som gjør det ekstra omfattende med Okrasa er at toppene har dobbelinnsug, tilsvarende det 1600 fikk senere. Dette betyr at det ikke er noe «bolt-on» hestekrefter vi snakker om men at litt mer motokunnskaper trengs. Settet de starter salg av i sommer er bortimot identisk på alle måter med de originale Okrasa settene og inkluderer alle deler som trengs. Det skulle vel heller ikke være noe i veien for å få fatt i en av repro veivene tilsvarende de brukte på TS 1300 settene og en kvassere kam og da snakker vi virkelig Vintage Speed! Prisen på settet er $1395. Ikke billig altså men det er også snakk om en imponerende jobb som ligger bak. Kvaliteten er heller sikkert ikke noe å si på da Wolfsburg West er kjent for gode produkter. Noen som er glad for at feriepengene kommer snart? Det blir spennende å se hvem som får de første settet i Norge!

Maico Ringbremser

lørdag, januar 24th, 2009

Den tyske motorsykkelprodusenten Maico startet tidlig på 60 tallet produksjon av skivebremser til folkevogn og Porsche.  Det var mer luksuriøse og sportslige biler som ble levert med skivebremser den gang og vanligvis bestod anleggene deres av over 20 deler. Maico produserte en betraktelig enklere versjon som bestod av 4 deler der bremseskiven var en ring ytterst og kalipperen var montert innenfor denne. Monteringen var enkel og de veide omtrent like mye som en trommelbrems. I tillegg kunne en bruke de originale bremseslanger, rør og hovedsylinder. Prisen var heller ikke avskrekkende; 115.- DM pr hjul pluss arbeidspenger. Systemet ble (dessverre) ingen storselger da trommelbremser ble stadig bedre og skivebremser ble mer vanlig. «Gute Fahrt» gjorde i 1964 en test på systemet og konkluderte slik: «Maico er nå ikke bedre enn trommelbremser men heller ikke dårligere». Kilde: VWACB Nytt

For tiden står det et komplett sett til salgs på thesamba for $2850.- og dette trenger nok litt jobb før det er klart for stoltheten din. Det som er mest synd med det hele er at kjører du originale tette felger vil ingen se hvilke bremser du har. Absolutt nr 1 i listen over ekstrautstyr jeg ønsker meg!

«Oettinger Kraftfahrtechnische Spezial Anstalt»

onsdag, januar 14th, 2009

Navnet skjemmer ingen og når forkortelsen blir OKRASA så blir det hele interessant. Gerhard Oettinger grunnla firmaet i 1951 og de spesialiserte seg på trimmingsdeler til Volkswagen. Ikke lenge etter brukte både Dannenhauer & Stauss og Rometsch motorene i bilene sine.

Det var to Okrasa sett tilgjengelig; TS-1200 og TS-1300/30. TS-1200 bestod av et par dobbelinnsugs-topper, 2 stk Solex 32 forgassere og nødvendige stag og innsug. Som ekstra kunne leveres Fram oljefilter og Okrasa oljekjøler, denne bestod av et kobberrør i en spiral som ble montert foran luftinnsuget ved kjøleviften. TSV-1300/30 settet var mye mer komplett og i tillegg til delene du fikk med TS-1200 kom det ny veiv som økte slaglengden til 69,5 (org 64mm). Dette gjorde at sylindervolumet ble 1295ccm.

Det er fortsatt fullt mulig å finne Okrasa-deler til salgs og mye er reprodusert. Komplette motorer dukker også av og til opp og for tiden står bla en tilsalgs i Norge for 40k men denne trenger en del jobb. Nylig dukket det opp et komplett TSV-1300/30 til salgs på thesamba, i original emballasje og full dokumentasjon. Prisforlangende var 20000$ (!) og det var solgt på et par timer!

Vintage Speed #2

tirsdag, januar 13th, 2009

Flere deler er anskaffet til mitt motorprosjekt og i dag kom Jon-T med mitt Fram oljefilter. Dette skal monteres på viftehuset, evt brannveggen om den skal i en Karmann Ghia, og kombineres med en Okrasa oljekjøler. Noen som vet hvor disse kan kjøpes?
Abarth eksosanlegg er også en selvfølge med denne typen trimming og dette kjøpte jeg på Bad Camberg i 2007. Det var montert på 58’en noen dager men fjernet pga mye støy inni(!) bilen. Lett trimming skal vel støye litt så det passer vel perfekt?

Vintage Speed

søndag, november 16th, 2008

Etter å ha blitt inspirert av Vintage Speed forumet på The Samba gikk jeg denne høsten til innkjøp av et dobbelforgasser-sett til 36hk. Settet er ikke komplett men begge 28PCI forgasserne, innsugene og stagene fulgte med. Det som må skaffes videre er bensinrør, bensinfilter samt luftfilter. Planen er også Fram oljefilter og Okrasa oljekjøling.