Archive for the ‘«Prosjekt Ghia»’ Category

Detaljer Detaljer!

mandag, april 22nd, 2013

NOE skjer da i garasjen! I mangel av større prosjekter er det små usynlige (for de fleste) detaljer som utbedres. De nye dørpanelene til Ghiaen er endelig blitt plukket frem. Baksiden har fått pålimt orange «silkepapir» og riktige klips(nos);  akkurat slik Wilhelm ville ha det i 58. Etter å ha montert på trekket skjønner jeg hvorfor vw byttet ut designen på klipsene da disse knekker fort og er beregnet for engangsbruk. Heldigvis ble det kjøpt noen ekstra og jeg trengte alle sammen…
Håndtak og tilhørende listverk er også pusset opp og kromet på nytt. Listene er et bevis på at det er håp for det meste da en tidligere eier hadde boret hull og festet de med gjennomgående skruer. Hullene er sveist igjen og er knapt synlig på innsiden og har perfekt overflate på utsiden.
Resultatet på det hele? Over all forventning!

Litt mer ekstra

søndag, august 7th, 2011

Tiden da jeg samlet på ekstrautstyr er forbi for lenge siden men fortsatt hender det at jeg kjøper ting jeg liker. Denne takgrinden fra “Vintage Speed” har stått på handlelisten siden jeg kjøpte Ghiaen og nå var tiden inne for kjøp. Jeg har tidligere kjøpt samme type takgrind til splitten, pluss en gearspak, så jeg kjenner til firmaet og kvaliteten på produktene deres.

Samtidig benyttet jeg anledningen til å kjøpe deres nye gearspak tilpasset bla Karmann Ghia. Denne er kortere enn tidligere versjoner og beregnet for VWer der en sitter lavere. Det er utrolig hvor presis giringen blir og all slakk etc som måtte finnes blir fjernet. Absolutt et bra kjøp!

Dørpaneler til Ghiaen

onsdag, juni 8th, 2011

Dørpanelene i Ghiaen har aldri vært helt på topp med rifter og diverse reperasjoner som har satt sine spor. Forsetene var nettopp trukket om da jeg kjøpte den og stoffet til dette ble levert av  West Coast ClassicJeg tok derfor kontakt med Lenny og bestilling på nye paneler ble gjort ved nyttår.

For et par dager siden kom bestillingen endelig i posten og resultatet er MEGET bra. Fargen stemmer 100% og alle hull etc til fester, sveiver, etc er borret i panelene så her er det bare å montere i vei. Som en ekstra bonus fulgte det med nye kromlister nederst. Det skal også være en tynn list på midten og den flyttes over fra mine gamle.    Rett og slett perfekt!

Før og etter

onsdag, september 8th, 2010

Sjekk disse to bildene! Det første er tatt 21. februar like før reflektorene til Ghiaen ble sendt på «bli ny» tur til Tyskland. Det andre er tatt da de kom i retur for et par dager siden og aldri har de sett bedre ut, selv ikke da Wilhelm monterte de i 1957!

Kvaliteten på reflektorene på frontlyktene var langt under middels og noe måtte gjøres. Siden dette er sjeldne ting som kun brukes på Lowlight modellen (55-59) er det ikke bare å kjøpe nye. På «thesamba» kom jeg over en tråd om restaurering av reflektorer og en Tysker ble stadig nevnt som en ekspert på området. Jeg tok kontakt og sendte bilder av de jeg hadde. Prisen ble avtalt og maks 6 uker skulle brukes på jobben, god tid til min time på Biltilsynet 3. juni altså. Slik gikk det ikke og på tross av mange purringer tok jobben over 6 måneder. Resultatet ble uansett langt over forventet og nesten verdt å vente på!

Ekstra Bremselys

tirsdag, august 10th, 2010

Mange innenfor VW hobbyen mener at 6 volt noe som kan til nød brukes i vekkerklokken og hører ikke hjemme på en bil. «Dårlig lys» og «vanskelig å starte» er grunnene som en stadig blir presentert. Problemene oppstår som oftes pga lav ladespenning og/eller dårlige kontakpunkt. Rustne reflektorer led1(fremme OG bak) gjør heller ikke sitt til at lysene blir bedre.

Bremselys derimot mener jeg skal forbedres på en gammel bil og dette av samme grunn som en moderne bil får montert 3. bremselys og risikoen for påkjørsel bakfra minker. Utrolig enkle og effektive løsninger kan lages og det trenger ikke være synlig før en bremser. LED-pærer har også gjort sitt inntog i veteranbilkretser og det finnes en mengde forskjellige ferdige og halvferdige versjoner selv i 6 volt.

led2På Ghiaen ble løsningen enkel; lufterillene i bakluken er perfekt plassering og en plastlist med ca 25 dioder holdes på plass med magneter; ingen skruer og synlige fester avslører hva som ligger gjemt. Litt justering må til før LED-pærene har rett vinkel bakover men resultatet synes!!  Splitten er neste bremselys-prosjekt, følg med for oppdateringer!

Enda mer Ghia!

lørdag, juli 10th, 2010

Min nyinnkjøpte radio er endelig levert og montert. Jobben som er gjort er utmerket og den fungerer perfekt men dessverre har de som solgt den til meg tatt noen snarveier på slutten; innrammingen som er brukt er feil og knappene er til en folkevogn. Smådetaljer som få ghia58legger merke til men har en betalt for en vare så bør man få den, spesielt når det ligger bilder av den riktige i nettbutikken deres! Jeg har kontaktet de angående dette men de har ikke svart meg. Listen over firmaer som ikke skal brukes i fremtiden blir stadig lengre.

Platen til dørpanelet på venstre siden var på god vei til å gå i oppløsning med det resultat at hullene til festene var alt for store og de fleste hjørnene var forsvunnet. Jeg sjekket med en byggevarebutikk om ghia59hva som kunne brukes og fikk tips om at 3mm sutaksplater burde passe perfekt; disse er beregnet for utvendig bruk, tåler vann og tykkelsen er lik originalt. Den originale platen ble skrudd fast i den nye gjennom noen av de mange hullene som allikevel skal borres og det var bare å gå igang med stikksag og boremaskin. Deretter stifter en på trekket igjen og monterer det hele i bilen. Resultatet ble over all forventning og endelig henger det fast og passer perfekt. 2 timer jobb vel verdt innsatsen!ghia60

Dørhåndtakene er tilbake fra Tomasz og som vanlig er jobben som er gjort upåklagelig. Det ble litt problemer med kodingen av nøklene men nå er alt i orden og bilen kan endelig låses igjen! Ting kommer seg men fortsatt noen småting igjen.

Ghia oppdatering

fredag, juni 18th, 2010

Justering av forstilling har ikke vært prioritert men behovet har absolutt vært tilstede. Trikset med å justere såkalt «toe-in» på folkevognen er at en måler først avstanden mellom felgene foran og deretter triller bilen en halv «felglengde» bakover og gjør samme målingen en gang til bak på felgene. Avstanden skal være 1-3 mm større på siste måling og dette justeres på styrestagene.ghia56

Når verksteder tar ca 1500 for kontrollen (da tar de også diverse andre målinger) kan en spare litt med noe egeninnsats. Jeg har hørt om de som bruker 2 pinner, tau eller en gardinstang. Jeg har prøvd det siste selv med dårlig erfaring; mye styr og vanskelig å få sjekket mål. Her måtte det finnes store muligheter for forbedring? Noen platebiter ble kuttet og bøyd og ca 10 minutter senere er verdens beste måleverktøy produsert. En stor fordel om en har grav og hjelp tilgjengelig men resultatet er verdt innsatsen; styringen blir som ny.

ghia55Mine «nesten NOS» Lemerz felgringer ble levert av postmannen i dag. Dette var en del av en byttehandel og endelig kunne de stygge reprogreiene tas av og riktige monteres på. Forrige eier hadde slengt med 3 ekstra som trenger litt jobb og håpet er at disse, sammen med noen jeg har fra før, skal bli et komplett sett til cabrioleten. Etter det jeg har skjønt ble dette levert som standard (ekstrautstyr?) på biler som kom fra Karmann.

Går alt etter planen blir det langtur i helgen og treff i Stavanger.
Oppdateringer følger

Ghia mekk – epilog

tirsdag, juni 8th, 2010

Oljelekasjer og at en tror en er ferdig med et prosjekt er tydeligvis ikke noe en tuller med innenfor vår hobby!

ghia52Da jeg kjøpte mitt 356 replika reimhjul var det flere som advarte meg om at ikke alle var av beste kvalitet. Siden mitt var kjøpt av en anerkjent produsent, og flere skrøt uhemmet av det på thesamba, gikk jeg ut fra at dette var av de bedre. Dengang ei, allerede samme dag som Biltilsynet ble besøkt kunne en se at her var noe galt. Mistanken var tilstede men håpet var at noe annet hadde gått galt. Da reimhjulet ble demontert kom det med biter ut av blokken og en kunne raskt se at her var det lite å gjøre og det var bare å ta ut motoren.ghia53 Min lenge lagrede reservemotor ble plukket ned av hyllen, rengjort og alle deksler etc flyttet over. Testturen ble gjort mandag kveld og det kan tyde på at km-standen på 70k som selger garanterte kan stemme.

Det som irriterer mest med hele historien er at det er originalmotoren som røk med. Dette er såpass viktig at det skal stemme på bilen at jeg er interessert å få dette ordnet. Er det noen som har tips om hvordan eller hvem som kan reparere dette?

Godkjent A+

fredag, juni 4th, 2010

Torsdagens godkjenning av Ghia på Biltilsynet gikk over all forventning! Noen turer rundt bygget, sjekk av lys og bremser før det bar på løftebukken. «Bilen ser jo ny ut» var kommentaren fra kontrolløren før den ble godkjent uten anmerkninger.

Deretter begynte det som ble en større utfordring; Møller mangler dessverre papirer med tekniske spesifikasjoner på denne utgaven og dermed må det måles og veies. Med hjelp av disse tallene pluss litt info fra tilsvarende Norske biler ble ghia51alle papirer fylt ut og etter ca 1 time kunne vognkort og oblater hentes.

Oppsummering: Jeg har fått mange kommentarer på hvordan jeg har klart dette på så kort tid og svaret er enkelt: mye tid i garasjen. Siden bilen ble trillet inn den 15. mars har det kun vært 1(!) dag som ikke har blitt tilbrakt der og denne kvelden hentet jeg deler. 78 dager med 3-4 timer etter jobb eller 10-12 timer på fridager. 1 av årets ferieuker er brukt. Dette betyr at jeg har jobbet ca 450-500 (amatør)timer med å få den slik den er i dag, i tillegg kommer hjelp til flytting, bæring og ikke minst karosseri/lakk. Som tidligere nevnt er ikke bilen helt ferdig enda og resten må gjøres etterhvert som delene kommer. I tillegg er et «Vintage Speed» motorprosjekt ønskelig men dette får komme om noen år, om jeg ikke velger å selge den istedenfor.

Takk for kommentarer og innspill underveis og takk til JonnS, Kristian og Rune som har trådt til når det har vært nødvendig. Dermed avsluttes «Ghia Mekk» prosjektet og det blir det hus og hagejobbing på meg fremover en stund! Jo, forresten; transporteren skal ha skilt og!  Følg med for oppdateringer……..

Ghia mekk #21 – klar for Biltilsynet

torsdag, juni 3rd, 2010

9 timer igjen til avtalen på Biltilsynet og bilen er klar! Det kan virke som det hele er veldig godt planlagt men det er kun snakk om flaks….. Siste kvelden ble brukt til å montere resten av innredningen samt gjøre de siste justeringer ghia49og montering. Litt arbeid gjenstår men dette dreier seg om deler som mangler eller ikke har kommet tidsnok.

Det siste som ble gjort denne kvelden var å justere frontlysene (bildet). De blå teipene på døren holder fast gummipakningen da denne løsnet igjen for n’te gang og nok et produkt blir prøvet for å holde den fast. Noen som kan anbefale et stoff til å lime gummilister mot lakk? Skal helst herde på kortere tid enn ghia5014 dager.

Fant denne lappen i lommen på dørpanelet da jeg skulle montere det i kveld. La oss håpe på at dette ikke er Biltilsynet sin innstilling!

Da er resten opp til Statens menn!  Oppdatering kommer.

Ghia mekk #20 – endelig ute av garasjen!

mandag, mai 31st, 2010

Jepp, første testing er unnagjort! Full av optimisme ble det handlet inn prøveskilt med tanke på å få med bilen på helgens Bug Out men den gang ei. Fredag og lørdag gikk med til å prøve og feile på diverse pakninger og lister. Ikke lett å finne ut hvordan alt skal være og da jeg ghia47mangler noen klips ++ måtte noen nødløsninger tas for å få det sammen igjen. Timene gikk dermed for fort og tidlig lørdag kveld ble treffbesøk droppet og splitten fikk en velfortjent klargjøring istedenfor.

Siden prøveskiltene lå klar ble føresetet montert søndag kveld og bilen kjørt ut fra garasjen for egen maskin for første gang på over 2 måneder. En kort prøvetur ble tatt i begynnelsen for deretter returnere til garasjen for en kjapp sjekk; alt var tett og fungerte utmerket; ghia48dette lovet bra! En times lang prøvetur i «nabolaget» avdekket noen små problemer og ting som må justeres men slett ikke verst for en bil som har vært demontert i molekyler.

Den siste innspurten står nå igjen og håpet er at bilen skal være 95% ferdig på torsdag. Av de store jobbene som gjenstår er montering av innredning. I tillegg kommer et «par hundre» småting som skal justeres, klargjøres eller monteres men dette bør gå greit.

Oppdatering følger og nedtelingsklokken teller nå kun timer….

Ghia mekk #19

torsdag, mai 27th, 2010

Prosjektet nærmer seg slutten om enn ikke med stormskritt. Ofte bruker en lang tid på småting som burde gått kjapt og greit og ting som en tror skal bli et problem sklir rett på plass. JonnS og Kristian stakk innom på inspeksjonstur og anledningen til å få hjelp med montering av motorluke og panser ble benyttet.

ghia46En annen ting jeg også benyttet anledningen til å få hjelp til var å montere siderutene bak. Dette er nok et område som er dekket behørig på thesamba. Vinduene skal presses inn i pakningen fra døråpningen og dette høres veldig enkelt ut. Problemet er at pakningen skal ligge riktig på plass samtidig som en slår(!) ruten på plass. «Forsiktige slag» på et trestykke blir tilslutt harde og det er utrolig hva rutene tåler. Brukes det for mye glidemiddel sklir rutene ut igjen og dette opplevde vi. Løsningen på dette kan sees på bildet; en planke holder de på plass. Spenningen blir nå om glidemiddelet tørker og fester ruten.

Som en på thesamba så fint sier det: «First, smash your nuts with a ball-peen hammer. That way, installing the quarter windows won’t feel as painful».

Fredag skal dørene og fangerne monteres; dette nærmer seg bil igjen!
Under en uke til Biltilsynet!

Ghia mekk #18

mandag, mai 24th, 2010

ghia42Hele Pinsen er brukt i garasjen og med 12 timers dag så begynner ting å vise! Motoren er startet men trenger en justering før den er klar. Front og bakrute er montert(!) med hjelp av min bror; 3 timer med å montere pakning og kromlister (dvs mye pirking med skrujern) og deretter 1 time med forsiktig justering og inntrekking. Et timetall som er absolutt godkjent i thesamba målestokk men det var også på den siden jeg fant «oppskriften» på hvordan det skal gjøres.ghia43

Med såpass demontert prosjekt må en finne plasser til å lagre både nye og gamle deler som skal brukes. Da det er lite ledig plass i garasjen må andre steder brukes og dermed lagres nå bla dørene i stuen, panser/motorluke i vindfang og støtfangere blir rustbeskyttelse på baksiden på badet. I tillegg er det et stor jobb å holde seg oppdatert på hva som finnes i de mange kassene med deler som er lagret på loftet. Det er ikke alltid en finner det en trenger.

ghia44En tidligere nevnt pakke som ankom like før Pinse var (nesten) alle kromdeler til bilen. Støtfangere, listverk, emblemer, osv ble sendt til Tomasz i Polen. Akkurat tidsnok til monteringen kom de nå i retur; deler med rust og bulker har blitt som nye igjen og en fantastisk jobb er utført. For dere som følger med på restaureringen av 38 mod KDFen i Tyskland bør det nevnes at Tomasz har produsert mye deler til denne.

Oppdateringer kommer sikkert!

Ghia mekk #17

torsdag, mai 20th, 2010

Monteringen av bilen er i gang for fullt! Det elektriske anlegget er ferdig reparert og det ser ut som det meste virker tilfredstillende. Det eneste problemet er en defekt oljetrykksgiver, ghia39denne er stemplet 12/57 og dermed holdt den originale i over 50 år! Ta kontakt om du har en giver med skrutilkobling som du ikke trenger!

Det originale speedometeret var i «miles» og for å gjøre det enklere for sjåføren er det ghia40byttet ut med et med skala i kilometer. Det som kjenner litt til Ghia ser sikkert også at «klokken» er ny. Det er også montert hovedstrømbryter i motorrommet ved siden av batteriet. Etter de gamle LMK forsikringsreglene skulle denne kunne betjenes fra førerplass men etter de lempet på kravene har det blitt enklere å finne plass til den.

Innertaket er strukket opp og det gjenstår bare liming før en av de siste store utfordringene; rutene skal monteres. Problemet skal vistnok være å få kromlistene til å ligge fast i gummilistene til rutene er satt i. Det finnes en «oppskrift» på hvordan dette skal løses med hjelp av bla tape og det blir ghia41spennende å prøve. Noen sier de bruker 20 min på jobben og noen sier 14 dager!

<- Trenger du «brevklyper» er det ingen vits å besøke Binders i Kanalveien!!

Under 14 dager igjen til Biltilsynet!
Oppdateringer følger!

Ghia mekk #16 – motor

tirsdag, mai 18th, 2010

ghia37Etter noen lange dager er motoren montert sammen og er tilbake i bilen. Alle ledninger, wirer og slanger er tilkoblet og kun et manglende elektrisk anlegg stopper testkjøring. Diverse småting begynner også å komme på plass men for hver ting en stryker fra listen dukker det opp mange fler.

Den neste store jobben nå er overhaling av ledninger og tilkoblinger, dette bør gå greit da det meste er standard folkevogn som jeg har skrudd mye på før. Etter dette blir det mer usikkert; innertak og ruter skal monteres. Det finnes hundrevis av innlegg på thesamba med dette som tema og de fleste er om diverse problemer som dukker opp. Dette lover ikke bra men det er bare å gå i gang. Innertak, pluss diverse smådeler, kommer forhåpentligvis med posten på tirsdag.ghia38 Det kom også en STOR pakke før helgen som lover bra for det ferdige resultatet.

Oppdateringer kommer!

Da er det bare å vente på oljelekasjer ->

Ghia mekk #15 – tilbake fra lakkering!

tirsdag, mai 11th, 2010

Endelig var dagen her da bilen kunne hentes fra lakk! JonnS, Kristian og Rune ble med (som sist) og fikk løftet den trygt ghia34over på hengeren. Turen hjemover vakte stor oppmerksomhet og vi er ganske sikker på at vi så (minst) 1 møtende sjåfør som lo, uviss av hvilken grunn. Vel hjemme ble karosseriet løftet av hengeren og forsiktig satt ned på den ferdige bunnplaten. Alt gikk kjapt og greit! Takk for hjelpen!

Jeg har fått fatt i de fleste delene som skal til under monteringen og det eneste som fortsatt kan lage problemer er et manglende taktrekk. Det var stor usikkerhet om dette skal være i ghia35stoff eller vinyl og etter mye spørsmål blandt lowlight eksperter rundt i verden ble det enighet om at det siste er rett. Trekket er bestillt men med usikre askeskyer kan noe fort gå galt. Uansett nå blir det et par dager fri før monteringen begynner for fullt; Vårmønstringen er på førstkommende torsdag og splitten må dras ghia36frem fra innerst i garasjen og gjøres klar til treff.

Litt jobb er forresten gjort, speedometeret er «montert» av en av de gode hjelperne ->
Følg med for oppdateringer!

Ghia mekk #14 – Positiv Camber

søndag, mai 9th, 2010

ghia33Chassiet er på hjulene igjen! For første gang på over 10 år ble Ekebergmarkedet droppet og helgen ble brukt til å montere sammen resten av chassiet.

For å gjøre bilen sikrere har den fått 2 krets bremsesystem der beholderen for bremsevæsken er montert rett på hovedsylinderen. Før måtte en lete etter en Volvo som skulle hugges for å få en beholder som passet men nå har de endelig begynt å produsere slike til VW miljøet også. JonnS og Kristian stakk innom en tur i kveld og da ble anledningen til å få lufte bremsene benyttet, det hele gikk knirkefritt og bremsene er testet ut inne i garasjen! Takk til dere!

En annen løsning jeg også gikk for denne gangen var «hele» gearkassemansjetter. Vanligvis er disse delt og blir skrudd sammen men Kristian tipset meg om en video på nettet på hvordan man monterer de originale versjonene. Fordelene er mange og man eliminerer mye av grunnene til oljelekasjer.

Fikk også en positiv telefon fra lakkereren!  En knallrød oppdatering kommer!

Ikke for sarte sjeler men her er videoen:

Ghia mekk #13 – i lakkboksen

fredag, mai 7th, 2010

ghia31Besøkte lakkverkstedet i ettermiddag og bilen stod da i lakkboksen. Bagasjerommet fremme, motorrommet pluss diverse smådeler var ferdig lakket. Det neste som nå står for tur er innvendig før bilen sprøytes utvendig. Foreløpig ser dette svært bra ut og detghia32 er ingen grunn til å tro at ikke resten blir like bra. Tirsdag kveld er fortsatt innen rekkevidde når det gjelder henting, noen som blir med?

Bildene er tatt med mobilkamera men vi kan absolutt kalle fargen for rød….

Ghia mekk #12

torsdag, mai 6th, 2010

ghia29Monteringen er i full gang og forstilling/fremre del er ferdig. Det som gjenstår er torsjon og bremser bak samt gearkasse og masse småting som tar tid. Tromlene skal være ferdig dreiet på fredag og skulle det ikke dukke opp noen store problemer så er chassiet på hjul igjen før helgen er omme. Motor blir ikke klar før noen dager ut i neste uke men det er sikkert best at denne ikke er montert når karosseriet skal nedpå igjen.

ghia30Lakkverkstedet er endelig i full gang med bilen. Dette bildet er tatt for noen dager siden og da jeg besøkte verkstedet i dag var bilen blitt grå. Siste finretting stod igjen og i følge ubekreftede meldinger skal selve karosseriet være klar for henting i begynnelsen av neste uke. Dører, panser og diverse småting kan tas i ettertid og haster ikke i denne omgang.

Kanskje alt klaffer og blir klar samtidig?
Oppdateringer kommer plutselig!

Ghia mekk #11 – smådeler

søndag, mai 2nd, 2010

De siste dagen er brukt til å gjøre bunnplaten ferdig på oversiden. Det måtte bla lages nytt feste for gasspedal da en tidligere eier hadde «reparert» det originale. Fjerning av lim ghia26og maling ble også et forsøkprosjekt; det startet med varmepistol, deretter ble det malingfjerning på boks for tilslutt å bruke vinkelsliper med stålbørste. Det siste funket absolutt best men garasjen trenger en kraftig rengjøring.

Mye tid går også bort i klargjøring og lakking av små og store deler. En pappeske fungerer fint som lakkboks og ghia27haugen med deler som skal innom denne blir mindre. Motoren er også påbegynt og har blitt rengjort og demontert. Planene for denne er å lakkere opp igjen noen deksler, skifte noen pakninger og tenningsanlegg samt overhale bensinpumpe og forgasser. Kjøreturen hjem tyder på en kjapp og fin motor så overhaling får være til mitt kommende vintage speed prosjekt.

Alle skruer, muttere, skiver osv blir elforsinket. Løsningen ble å kjøpe et «gjør det selv» sett fra «Frost» i England. Dette fungerer bra men krever litt ghia28forarbeid på det som skal forsinkes samt det er begrenset hvor mye som kan tas om gangen. I ettertid ser jeg at alle delene skulle vært sendt til et firma og fått det kjapt gjort.

Ikke helt etter skjema men nå begynner jobben med å montere alt sammen igjen. Målet er at chassiet skal rulle på egne hjul neste søndag og da helst med motor montert. Skulle dette gå bra så håper jeg karosseriet er ferdig og kan hentes neste mandag men det er heller tvilsomt.

1 mnd til godkjenning på BT! Oppdatering kommer!

Ghia mekk #10

onsdag, april 28th, 2010

ghia23En ny kveld i garasjen og nye oppgaver. Bunnplaten er ferdig sveist og lakket på undersiden. Fikk hjelp av Kristian til å snu den og er i full gang med å gjøre den ren og fjerne rust på oversiden. Løftebukken, som jeg kjøpte brukt, har virkelig vært verdt alle pengene! Riktig høyde uansett hva du holder på med sparer ryggen ogghia24 gjør alt mye enklere.

Gearkasen er ferdig rengjort og står klar til montering i sammen med mange andre deler. Jeg satser på at dette skal kunne påbegynnes i helgen og de fleste delene som trengs for å få et rullende chassis skal ghia25være kjøpt inn. Time til Biltilsynet er også bestilt og nedtellingsklokken finner du på høyre side. Foreløpig bør det være god tid til å bli ferdig men mitt besøk på lakkverkstedet i dag tyder på noe annet. Plutselige oppdateringer følger!

Ghia mekk #9

torsdag, april 22nd, 2010

ghia21Arbeidet på bunnplaten er i god gang foreløpig er all tectyl på undersiden fjernet pluss det meste rengjort. Igjen fikk en se et godt eksempel på at understellsmasse kan skjule mye og diverse små hull dukket opp etterhvert som den svarte guffen forsvant. Heldigvis dreide det seg stort sett om et 10x15cm område bak førersetet og erfaringsmessig blir slike hull større når en begynner å sveise på de. Løsningen ble å skjære ut et stykke av Kristian sine gamle oval-bunner og disse passet bra inn i «vaffelmønsteret». Planen videre er å få bunnen snudd i helgen og i løpet av begynnelsen på neste uke kunne si at prosjektet er halveis; monteringen ghia22kan starte. Den gode nyheten i dag er at alle pakkene som ligger på vent i USA har begynt å flytte på seg da flyene kommer seg til Europa igjen!

Endelig fikk jeg prøve mine «intergrips» ->

Takk til Kristian for donorplater!

Ghia mekk #8

søndag, april 18th, 2010

ghia19En nytt mål er nådd i prosjektet og som planlagt ble karosseriet levert til lakkverkstedet i dag. Tradisjonen tro snødde det slik det pleier når denne bilen flyttes!

Med god hjelp fra JonnS, Kristian og Rune ble den flyttet til sitt nye midlertidige hjem. Hvor lenge den vil bli boende der er usikkert men det er håp om at den kommer tilbake om 2-3 uker. I mellomtiden skal det fjernes rust og tectyl på chassiet før alle delene monteres sammen igjen. Håpet er at dette skal ghia20stå ferdig sammenskrudd når karosseriet kommer tilbake nylakkert men da må bestillte deler komme kjapt.

På tross av konstruksjon og produksjon en sen lørdagskveld; transportvognen fungerer utmerket!

Takk for hjelpen!

Ghia mekk #7

tirsdag, april 13th, 2010

ghia184 uker siden prosjektet startet! Tiden går fort for de som har det gøy og nå brukes det meste av den på småting som må gjøres. Litt pussing og sliping, småretting av karosseri, siste rest av demontering, etc; ikke store jobbene men kveldene går med. Det siste nå er at nesten hele det elektriske anlegget er tatt ut da diverse dårlige koblinger er oppdaget underveis. Det skal ikke bli noe problem å redde det men det må etterses og diverse loddinger gjøres på nytt.ghia17 Etter planen skal karosseriet være ferdig til helgen og dette bør gå greit.

Noen som trodde at røde innerskjermer forsvant med Granada på 80 tallet?

Ghia mekk #6

torsdag, april 8th, 2010

ghia14Sakte men sikkert fremgang! Dagene blir brukt til å sveise det som finnes av rust pluss ordne opp i en ghia15gammel skade i venstre innerskjerm bak. Bakluken viste seg å ha mer rust nederst enn det de små lakkblærene tilsa; etter å ha prøvd en stund å «tette hullene» endte det med at hele stykket ble skjært ut og nytt ble laget og sveist inn. Resultatet ble ganske bra men det spørs om oppretteren er enig med det.

ghia16Prosjekt tectylfjerning av karosseri er ferdig og hele undersiden på bilen er nå avfettet og klar for lakk! Ca 8 kg er fjernet fra bilen og restene kan du se på bildet. Noen som vet om dette er spesialavfall?

Ghia mekk #5

søndag, april 4th, 2010

Fredag møtte et fulltallig JFK opp for å hjelpe til med å fjerne bunnplaten fra bilen. Denne løsnet fint på tross av 60 år gamle gummipakninger og den store utfordringen ble å få den ut med karosseriet på «stylter» over. Etter dette ble rutene tatt ut, også en jobb som ble påbegynt med dysterhet ghia13men gikk overraskende lett. Til slutt fikk de tilbud om å vaske innerskjermer med parafin men der gikk visstnok grensen for deres samarbeidsvilje. Takk for hjelpen, husk det er bestilt «ny time» om 14 dager!

Det var litt mer rust på venstre kanal enn det en først kunne se og det er liten tvil om at bunnen måtte vekk for å få sveist dette. Det meste av det som må lages er rette plater så det bør ikke være noen grunn til å leie inn «Lazze». I løpet av uken får jeg mulighet til å prøve gamle sveise og platekunnskaper igjen.

ghia12Med bunnen fjernet ble det betraktelig enklere å komme til for å gjøre rent og fjerne tectyl og rust. Det er skremmende å se hvordan den gamle tectylen ser fin ut på utsiden men på innsiden er det mye overflaterust som lett kunne utviklet seg til noe mye verre. Noe å tenke på for de som kjører med biler som ble tectylert på 70 tallet? På bildet ser en «før og etter»: innerskjermen er nesten klar for lakk og over gearkassen  er jobben knapt påbegynt. Oppdateringer kommer!

Ghia mekk #4

søndag, mars 28th, 2010

Ting skjer om enn ikke i den farten som ønskes. I helgen har motoren blitt tatt ut og delvis demontert. Prosjekt tectylfjerning fortsetter og jeg er ferdig med varmepistol ghia10og skrape i 3 hjulhus. Den siste rest av tectyl må tas med vasking og etter tips fra Erik, som har gjort samme jobben på sin bil, må oppvaskebørste og parafin brukes. Dette blir sikkert en like stor drittjobb….

En sjefsavgjørelse er også tatt i helgen: karosseriet skal av bunnplaten. Grunnen til dette er at det er funnet et hull på venstre siden i kanalen og den eneste måten å få ordne dette skikkelig er å løfte toppen av. Jeg ser også klare fordeler med å bla montere chassis samghia11men igjen når det ikke er et karosseri i veien. Drømmen om å kjøre bilen på Vårmønstringen 13. mai er nå utenfor rekkevidde og spørsmålet er vel heller om hele prosjektet skal utsettes til vinteren.

Her er nok et bilde av nakne Ghiadeler for dere som aldri får nok (-: Ultralydvaskeren gikk hele lørdagen og jeg begynner nå å skjønne hvor de som lager teknomusikk får lydene sine fra! StripAll er suveren til å rengjøre lakk og annen dritt men tipset er å avfette først slik at mest mulig tectyl osv er fjernet for da går prosessen kjappere og badet blir ikke så fort skittent. Gummi blir også som ny i badet men vær forsiktig med lettmetaller etc.  Verneutstyr MÅ brukes da dette er etsende stoff! Oppdateringer kommer plutselig!

Ghia mekk #3

tirsdag, mars 23rd, 2010

ghia09Prosjekt Ghia fortsetter og tiden brukes nå «inni» skjermene for å fjerne tectyl-dritt. Jobben går greit men du verden så kjedelig. Det er heldigvis ingen store overraskelser foreløpig og kun friskt stål er funnet under lag på lag. Motor/gear var planlagt skulle tas ut til vinteren men jeg har ombestemt meg og satser på å ta ut begge deler på lørdag. Oljelekkasje(r) og dårlige varmebokser er største grunnen. En stor ordre på diverse slitedeler er sendt til Canada og bør være her i god tid til Påske da det hele skal etter planen monteres sammen igjen.ghia08

Prosjekt «StripAll» har tatt en «dramatisk» vending; etter noen døgn med delvis oppvarming av væsken synes jeg dette gikk for sent. En liten ide om å putte middelet i ultralydvaskeren istedenfor ble prøvet ut og hvilken forandring; på en time er all lakk, skitt og overflaterust fjernet og kun rent stål er igjen. Deler med gravrust tar lenger tid og ikke alt kan «reddes» på denne måten. Styresnekken som er i støpegods fikk også samme prosess og ser ut som ny; dette passer ghia07litt mer den tidsplanen jeg følger. Jeg kan ikke gå god for at StripAll er beregnet for slik bruk men det funker overraskende bra. Et problem med så nakne deler er at de begynner å ruste i det øyeblikket de tas ut av badet og må oljes kjapt. Oppdateringer kommer!

Ghia mekk #2

torsdag, mars 18th, 2010

ghia05Demonteringen av bilen fortsetter og forstilling ++ er nå skrudd av. Videre planer er å få vasket alt sammen, grunnet og deretter lakk. Kingboltene, som skal være nye ifølge selger, må byttes pga slitte foringer. I tillegg må bremsetromlene dreies og styre-snekken overhales. Ikke alt som planlagt altså men målet om å kjøre bilen på Vårmønstringen (13. mai) er fortsatt innen rekkevidde.

ghia06StripAll prosjektet fortsetter og etter 72 timer i badet, der ca 10 timer er oppvarmet, har mye rust forsvunnet. Oppdateringer kommer!

Bare som en oppklaring: dette er ikke kromringene rundt lyktene men holderne som ligger innenfor disse.

Ghia mekk #1

tirsdag, mars 16th, 2010

Med Ghiaen i garasjen ble det endelig en mulighet for å se nærmere på hva jeg har kjøpt. Noen overraskelser er det ghia03selvfølgelig men stort sett virker den solid og det et fint utgangspunkt for videre planer. En av tingene som uten tvil har reddet den fra den sikre rustdød er et tykt lag med understellsmasse som er over 1 cm enkelte steder! Jeg mener bestemt at tectyl ikke har noe på en sommerbil å gjøre så dette skal fjernes og løsningen blir med varmluftpistol og skrape (om ikke noen vet om en bedre løsning?). Dette blir en skikkelig stor møkkajobb og etter et kort forsøk i går har jeg allerede fått det første brannsåret.

Et annet prosjekt jeg også har startet er å teste ut «StripAll».. Jeg har lest mye om dette fantastiske stoffet som skal fjerne rust, maling og andre ting som kommer i ghia04veien og det hele virker for godt til å være sant.  Lykteringer, og deler til disse, pluss noen obligatoriske Kamax skruer er plukket ut til testing. Stoffet blandes ut i varmtvann og bør ha en liten temperatur mens prosessen pågår. Jeg har valgt å ha delene i et kokekar slik at det varmes opp underveis. Etter et par minutter hadde allerede lakkrestene begynt å flasse av så dette skal bli interessant å se resultatet av. Oppdateringer følger!