Archive for mai, 2010

Ghia mekk #20 – endelig ute av garasjen!

mandag, mai 31st, 2010

Jepp, første testing er unnagjort! Full av optimisme ble det handlet inn prøveskilt med tanke på å få med bilen på helgens Bug Out men den gang ei. Fredag og lørdag gikk med til å prøve og feile på diverse pakninger og lister. Ikke lett å finne ut hvordan alt skal være og da jeg ghia47mangler noen klips ++ måtte noen nødløsninger tas for å få det sammen igjen. Timene gikk dermed for fort og tidlig lørdag kveld ble treffbesøk droppet og splitten fikk en velfortjent klargjøring istedenfor.

Siden prøveskiltene lå klar ble føresetet montert søndag kveld og bilen kjørt ut fra garasjen for egen maskin for første gang på over 2 måneder. En kort prøvetur ble tatt i begynnelsen for deretter returnere til garasjen for en kjapp sjekk; alt var tett og fungerte utmerket; ghia48dette lovet bra! En times lang prøvetur i «nabolaget» avdekket noen små problemer og ting som må justeres men slett ikke verst for en bil som har vært demontert i molekyler.

Den siste innspurten står nå igjen og håpet er at bilen skal være 95% ferdig på torsdag. Av de store jobbene som gjenstår er montering av innredning. I tillegg kommer et «par hundre» småting som skal justeres, klargjøres eller monteres men dette bør gå greit.

Oppdatering følger og nedtelingsklokken teller nå kun timer….

Bug Out 2010

søndag, mai 30th, 2010

bo01VWACB arrangerte denne helgen sitt årlige treff i Bergen. Lørdag var det cruising og grilling og søndag var selve treffdagen. Pga en hektisk mekkehelg fikk jeg kun med meg søndagen. Som vanlig møtte mange Bergensere, og tilreisende, frem med sine stoltheter og det var mye å se på og mange kjente å snakke med. Dagen ble avsluttet med premieutdeling der en ikke ukjent svart T1 splitt fikk premie for «best in show»; ikke verst for en gammel originalbil. Takk til arrangørene for en kjempeinnsats!

bo02bo03bo04bo05bo06bo07bo08bo09bo10bo11bo12bo13

Ghia mekk #19

torsdag, mai 27th, 2010

Prosjektet nærmer seg slutten om enn ikke med stormskritt. Ofte bruker en lang tid på småting som burde gått kjapt og greit og ting som en tror skal bli et problem sklir rett på plass. JonnS og Kristian stakk innom på inspeksjonstur og anledningen til å få hjelp med montering av motorluke og panser ble benyttet.

ghia46En annen ting jeg også benyttet anledningen til å få hjelp til var å montere siderutene bak. Dette er nok et område som er dekket behørig på thesamba. Vinduene skal presses inn i pakningen fra døråpningen og dette høres veldig enkelt ut. Problemet er at pakningen skal ligge riktig på plass samtidig som en slår(!) ruten på plass. «Forsiktige slag» på et trestykke blir tilslutt harde og det er utrolig hva rutene tåler. Brukes det for mye glidemiddel sklir rutene ut igjen og dette opplevde vi. Løsningen på dette kan sees på bildet; en planke holder de på plass. Spenningen blir nå om glidemiddelet tørker og fester ruten.

Som en på thesamba så fint sier det: «First, smash your nuts with a ball-peen hammer. That way, installing the quarter windows won’t feel as painful».

Fredag skal dørene og fangerne monteres; dette nærmer seg bil igjen!
Under en uke til Biltilsynet!

Ghia mekk #18

mandag, mai 24th, 2010

ghia42Hele Pinsen er brukt i garasjen og med 12 timers dag så begynner ting å vise! Motoren er startet men trenger en justering før den er klar. Front og bakrute er montert(!) med hjelp av min bror; 3 timer med å montere pakning og kromlister (dvs mye pirking med skrujern) og deretter 1 time med forsiktig justering og inntrekking. Et timetall som er absolutt godkjent i thesamba målestokk men det var også på den siden jeg fant «oppskriften» på hvordan det skal gjøres.ghia43

Med såpass demontert prosjekt må en finne plasser til å lagre både nye og gamle deler som skal brukes. Da det er lite ledig plass i garasjen må andre steder brukes og dermed lagres nå bla dørene i stuen, panser/motorluke i vindfang og støtfangere blir rustbeskyttelse på baksiden på badet. I tillegg er det et stor jobb å holde seg oppdatert på hva som finnes i de mange kassene med deler som er lagret på loftet. Det er ikke alltid en finner det en trenger.

ghia44En tidligere nevnt pakke som ankom like før Pinse var (nesten) alle kromdeler til bilen. Støtfangere, listverk, emblemer, osv ble sendt til Tomasz i Polen. Akkurat tidsnok til monteringen kom de nå i retur; deler med rust og bulker har blitt som nye igjen og en fantastisk jobb er utført. For dere som følger med på restaureringen av 38 mod KDFen i Tyskland bør det nevnes at Tomasz har produsert mye deler til denne.

Oppdateringer kommer sikkert!

Ghia mekk #17

torsdag, mai 20th, 2010

Monteringen av bilen er i gang for fullt! Det elektriske anlegget er ferdig reparert og det ser ut som det meste virker tilfredstillende. Det eneste problemet er en defekt oljetrykksgiver, ghia39denne er stemplet 12/57 og dermed holdt den originale i over 50 år! Ta kontakt om du har en giver med skrutilkobling som du ikke trenger!

Det originale speedometeret var i «miles» og for å gjøre det enklere for sjåføren er det ghia40byttet ut med et med skala i kilometer. Det som kjenner litt til Ghia ser sikkert også at «klokken» er ny. Det er også montert hovedstrømbryter i motorrommet ved siden av batteriet. Etter de gamle LMK forsikringsreglene skulle denne kunne betjenes fra førerplass men etter de lempet på kravene har det blitt enklere å finne plass til den.

Innertaket er strukket opp og det gjenstår bare liming før en av de siste store utfordringene; rutene skal monteres. Problemet skal vistnok være å få kromlistene til å ligge fast i gummilistene til rutene er satt i. Det finnes en «oppskrift» på hvordan dette skal løses med hjelp av bla tape og det blir ghia41spennende å prøve. Noen sier de bruker 20 min på jobben og noen sier 14 dager!

<- Trenger du «brevklyper» er det ingen vits å besøke Binders i Kanalveien!!

Under 14 dager igjen til Biltilsynet!
Oppdateringer følger!

Ghia mekk #16 – motor

tirsdag, mai 18th, 2010

ghia37Etter noen lange dager er motoren montert sammen og er tilbake i bilen. Alle ledninger, wirer og slanger er tilkoblet og kun et manglende elektrisk anlegg stopper testkjøring. Diverse småting begynner også å komme på plass men for hver ting en stryker fra listen dukker det opp mange fler.

Den neste store jobben nå er overhaling av ledninger og tilkoblinger, dette bør gå greit da det meste er standard folkevogn som jeg har skrudd mye på før. Etter dette blir det mer usikkert; innertak og ruter skal monteres. Det finnes hundrevis av innlegg på thesamba med dette som tema og de fleste er om diverse problemer som dukker opp. Dette lover ikke bra men det er bare å gå i gang. Innertak, pluss diverse smådeler, kommer forhåpentligvis med posten på tirsdag.ghia38 Det kom også en STOR pakke før helgen som lover bra for det ferdige resultatet.

Oppdateringer kommer!

Da er det bare å vente på oljelekasjer ->

Hipp Hipp

mandag, mai 17th, 2010

Gratulerer med dagen!
17mai2

Vårmønstring 2010

torsdag, mai 13th, 2010

IMG_1393Tradisjonen tro er Kristi Himmelfartsdag dagen det arrangeres Vårmønstring i Bergen. 11 motorklubber står bak dette treffet som samler ca 1000 kjøretøyer og 10000 besøkende. I årevis var jeg med som arrangør men etter jeg startet min pensjonist-tilværelse innen klubbmiljøet har jeg blitt en vanlig publikummer som dukker opp når det passer og stikker tidlig hjem for å slippe de største køene. Som vanlig var utvalget av kjøretøyer stort og mesteparten av dagen gikk med til å se på disse samt snakke med kjentfolk.

IMG_1366IMG_1401IMG_1368IMG_1370IMG_1361IMG_1373IMG_1377IMG_1379IMG_1382IMG_1386IMG_1388IMG_1396IMG_1397IMG_1398IMG_1399

Ghia mekk #15 – tilbake fra lakkering!

tirsdag, mai 11th, 2010

Endelig var dagen her da bilen kunne hentes fra lakk! JonnS, Kristian og Rune ble med (som sist) og fikk løftet den trygt ghia34over på hengeren. Turen hjemover vakte stor oppmerksomhet og vi er ganske sikker på at vi så (minst) 1 møtende sjåfør som lo, uviss av hvilken grunn. Vel hjemme ble karosseriet løftet av hengeren og forsiktig satt ned på den ferdige bunnplaten. Alt gikk kjapt og greit! Takk for hjelpen!

Jeg har fått fatt i de fleste delene som skal til under monteringen og det eneste som fortsatt kan lage problemer er et manglende taktrekk. Det var stor usikkerhet om dette skal være i ghia35stoff eller vinyl og etter mye spørsmål blandt lowlight eksperter rundt i verden ble det enighet om at det siste er rett. Trekket er bestillt men med usikre askeskyer kan noe fort gå galt. Uansett nå blir det et par dager fri før monteringen begynner for fullt; Vårmønstringen er på førstkommende torsdag og splitten må dras ghia36frem fra innerst i garasjen og gjøres klar til treff.

Litt jobb er forresten gjort, speedometeret er «montert» av en av de gode hjelperne ->
Følg med for oppdateringer!

Ghia mekk #14 – Positiv Camber

søndag, mai 9th, 2010

ghia33Chassiet er på hjulene igjen! For første gang på over 10 år ble Ekebergmarkedet droppet og helgen ble brukt til å montere sammen resten av chassiet.

For å gjøre bilen sikrere har den fått 2 krets bremsesystem der beholderen for bremsevæsken er montert rett på hovedsylinderen. Før måtte en lete etter en Volvo som skulle hugges for å få en beholder som passet men nå har de endelig begynt å produsere slike til VW miljøet også. JonnS og Kristian stakk innom en tur i kveld og da ble anledningen til å få lufte bremsene benyttet, det hele gikk knirkefritt og bremsene er testet ut inne i garasjen! Takk til dere!

En annen løsning jeg også gikk for denne gangen var «hele» gearkassemansjetter. Vanligvis er disse delt og blir skrudd sammen men Kristian tipset meg om en video på nettet på hvordan man monterer de originale versjonene. Fordelene er mange og man eliminerer mye av grunnene til oljelekasjer.

Fikk også en positiv telefon fra lakkereren!  En knallrød oppdatering kommer!

Ikke for sarte sjeler men her er videoen:

Ghia mekk #13 – i lakkboksen

fredag, mai 7th, 2010

ghia31Besøkte lakkverkstedet i ettermiddag og bilen stod da i lakkboksen. Bagasjerommet fremme, motorrommet pluss diverse smådeler var ferdig lakket. Det neste som nå står for tur er innvendig før bilen sprøytes utvendig. Foreløpig ser dette svært bra ut og detghia32 er ingen grunn til å tro at ikke resten blir like bra. Tirsdag kveld er fortsatt innen rekkevidde når det gjelder henting, noen som blir med?

Bildene er tatt med mobilkamera men vi kan absolutt kalle fargen for rød….

Ghia mekk #12

torsdag, mai 6th, 2010

ghia29Monteringen er i full gang og forstilling/fremre del er ferdig. Det som gjenstår er torsjon og bremser bak samt gearkasse og masse småting som tar tid. Tromlene skal være ferdig dreiet på fredag og skulle det ikke dukke opp noen store problemer så er chassiet på hjul igjen før helgen er omme. Motor blir ikke klar før noen dager ut i neste uke men det er sikkert best at denne ikke er montert når karosseriet skal nedpå igjen.

ghia30Lakkverkstedet er endelig i full gang med bilen. Dette bildet er tatt for noen dager siden og da jeg besøkte verkstedet i dag var bilen blitt grå. Siste finretting stod igjen og i følge ubekreftede meldinger skal selve karosseriet være klar for henting i begynnelsen av neste uke. Dører, panser og diverse småting kan tas i ettertid og haster ikke i denne omgang.

Kanskje alt klaffer og blir klar samtidig?
Oppdateringer kommer plutselig!

Ghia mekk #11 – smådeler

søndag, mai 2nd, 2010

De siste dagen er brukt til å gjøre bunnplaten ferdig på oversiden. Det måtte bla lages nytt feste for gasspedal da en tidligere eier hadde «reparert» det originale. Fjerning av lim ghia26og maling ble også et forsøkprosjekt; det startet med varmepistol, deretter ble det malingfjerning på boks for tilslutt å bruke vinkelsliper med stålbørste. Det siste funket absolutt best men garasjen trenger en kraftig rengjøring.

Mye tid går også bort i klargjøring og lakking av små og store deler. En pappeske fungerer fint som lakkboks og ghia27haugen med deler som skal innom denne blir mindre. Motoren er også påbegynt og har blitt rengjort og demontert. Planene for denne er å lakkere opp igjen noen deksler, skifte noen pakninger og tenningsanlegg samt overhale bensinpumpe og forgasser. Kjøreturen hjem tyder på en kjapp og fin motor så overhaling får være til mitt kommende vintage speed prosjekt.

Alle skruer, muttere, skiver osv blir elforsinket. Løsningen ble å kjøpe et «gjør det selv» sett fra «Frost» i England. Dette fungerer bra men krever litt ghia28forarbeid på det som skal forsinkes samt det er begrenset hvor mye som kan tas om gangen. I ettertid ser jeg at alle delene skulle vært sendt til et firma og fått det kjapt gjort.

Ikke helt etter skjema men nå begynner jobben med å montere alt sammen igjen. Målet er at chassiet skal rulle på egne hjul neste søndag og da helst med motor montert. Skulle dette gå bra så håper jeg karosseriet er ferdig og kan hentes neste mandag men det er heller tvilsomt.

1 mnd til godkjenning på BT! Oppdatering kommer!