Funkisbensin

Dette må være en av de fineste bensinstasjonene i Norge, ihvertfall av de som fortsatt eksisterer! Perfekte linjer og et perfekt eksemplar av 50 talls funkis! Utrolig nok finner en denne på Skjolden i Luster Kommune og det er en av få stasjoner som er fredet i Norge.

Arkitekten bak mesterverket er Fr. Theodor Olsen fra Bergen og den ble tegnet og oppført for British Petroleum i 1956. Stasjonen ble drevet frem til veien ble lagt om gjennom Skjold sentrum og den nye Statoilstasjonen gradvis overtok.

Like ved stasjonen er det et eldre verkstedbygg pluss en smørerampe. Riksantikvaren oppgir også helheten av anlegget som en viktig grunn til fredningen. Dessverre forfaller stasjonen men vi får håpe eieren setter i gang med oppussing i løpet av kort tid; DET fortjener den virkelig!!

Foto: Grunde Engan – Sognafoto (VWACB Nytt 2/07)