Sveiv!

De eldste modellene av VW ble levert med startsveiv! Denne gikk gjennom et hull i bakplaten samt bakre kjøledeksel og inn på en mutter på nedre reimhjul (som står montert i enden på veivakslingen). Mutteren var formet slik at sveiven fikk tak kun den ene veien og på den måten slapp du å bli slengt rundt med motoren når den startet. Hullet i bakre kjøledeksel hadde også en liten luke som måtte åpnes når en skulle bruke sveiven. Denne var viktig å lukke etter bruk slik at en ikke fikk problemer med varm luft fra eksosanlegget.

Den forrige eieren på splitten min kjøpte bilen på østlandet og kjørte den hjem til Haugesund. På veien hjemover stoppet han for å spise og da han skulle kjøre videre nektet bilen å starte. Han fant frem sveiven og sveivet den igang som den naturligste ting i verden, til stor forlystelse for de andre på parkeringsplassen.

Dessverre mangler jeg det bakre festet. Dette var skrudd fast på fangeren og gjør hele starten mye enklere. Disse bildene (fra thesamba) viser formen på braketten. Ikke store saken men uunværlig om dette skal kunne brukes. Noen som har en for salg eller vet om noen som selger? Original eller god repro, ny eller brukt, alt av interesse! Det blir video av start med sveiv om noen kan hjelpe!