Kalmarhuset

Kalmarhuset ligger i Jon Smørs gate 11 i Bergen. Det ble tegnet av arkitekt Leif Grung for forsikringsselskapet Æolus i 1936  og representerer et av Bergens flotteste eksempler på funksjonalisme. Bygget ligger på en vanskelig, skrånende tomt og har et kraftig tårn som skaper et visuelt skille mellom de to dominerende bygningskropper: Én boligdel og én kontorfløy som begge er preget av horisontale bånd av teglstein. I kontorfløyens første etasje lå det opprinnelig en bensinstasjon. Denne bygningsdelen har fått en buet form, tilpasset motorveien som var planlagt mot Nøstet. Kilde: Wikipedia

Den omtalte bensinstasjonen var i mange år drevet av VW-forhandler J. Teigland. Dette var en Esso-stasjon med salg av drivstoff og en lite verksted med smøregrav for lettere service på kjøretøy. Hvor lenge Teigland stod for driften er ukjent men da stasjonen ble lagt ned ca 1990 var det lenge siden de hadde vært inne i bildet. Siden har det vært en Rema1000 butikk i underetasjen og deres blå og hvite folier kan med sikkerhet sies er langt fra funkis….

2 kommentarer til “Kalmarhuset”

  1. Kalmarhuset er etter min mening det stiligste huset i Bergen. Leif Grung var en utrolig dyktig og kreativ arkitekt, og var langt forut for sin tid. Bare synd han fikk så liten anerkjennelse av sin samtid (og spesielt av sine arkitektkollegaer), og et så tragisk endelikt.

    Det kan jo ses pumper på ditt nederste bilde, men det hadde vært gøy å se flere nærbilder av selve bensinstasjonen i Kalmarhuset.

  2. Jepp, hadde vært svært ønskelig med mer/bedre bilder av bensinstasjonen men jeg har dessverre ikke funnet noen flere. Det skal bla finnes tegning/bilde av stasjonen med VW-logoen på veggen!

    Noen som kan hjelpe?

Det er stengt for kommentarer.